Profile Picture

Ha, ik ben Lútsen Stellingwerff.

Designer, webdeveloper, father, husband, co-owner of hoverkraft.nl, workaholic, beer lover, coffee addict. Twitter, Medium, Linkedin.

Lutsen.Land

It's the process, stupid!

Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over hoe ik efficienter kan werken. En over wat ik het leukste vindt om te doen in m’n werk. Om zo, door efficienter te werken, meer tijd te hebben voor die leuke dingen. Door bijvoorbeeld een slimmer front-end ontwikkel proces. Door een slimmer en universeler backend wat niet steeds opnieuw gemaakt hoeft te worden.

Maar vanochtend onder de douche had ik, om met de woorden van Oprah Winfrey te spreken, een lightbulb moment. De kern van het probleem zit helemaal niet in het ontwikkel proces, niet in de tools, niet in DRY werken. De belangrijkste reden dat ik niet toe kom aan de dingen die ik het liefste doe is het ontwerpproces. Want daarin valt namelijk op die punten helemaal niets te ontdekken, hoe effiecient ik ook werk.

Dit proces is namelijk veel te statisch en gesloten.Het begint met het maken van de losse schermen in Indesign. Die worden vervolgens gepresenteerd aan de klant. En als dit akkoord is bouwen we er vervolgens een website van.

Waneer we gaan bouwen, en statische ideeën uit Indesign dynamisch gaan worden, ontstaat eigenlijk pas de mogelijkheid om, al bouwend en experimenterend, onderzoek te doen naar de werking van de site. Op dat moment ga je het ontwerp ervaren, en hierdoor nieuwe mogelijkheden binnen die ervaring zien. Maar op dat moment heeft de klant ook al akkoord gegeven op het ontwerp. Het statische ontwerp in Indesign. Het ontwerp is dus klaar, het otwerpproces is voorbij, het eindrsultaat is bekend. Er moet alleen nog even een website van gemaakt worden.

Ik ben de laatste jaren veel te veel bezig geweest met “zorgen dat het werkt”. Door onder anderen het steeds weer omzetten van pagina’s uit Indesign in HTML. En te weing met uitvinden, met ontwerpen. Dat moet anders. Door een ander ontwerpproces. Denk ik.