Profile Picture

Ha, ik ben Lútsen Stellingwerff.

Designer, webdeveloper, father, husband, co-owner of hoverkraft.nl, workaholic, beer lover, coffee addict. Twitter, Medium, Linkedin.

Lutsen.Land

Idee: Veganistisch je oerdriften bevredigen

Eten is iets heel fundamenteels. Als je niet eet ga je dood. Het is een soort oerdrift.

In hun keuze voor wát ze eten (en ook in de rest van hun leven overigens) laten mensen zich ook vaak leiden door allerlei oerdriften. De twee belangrijkste wat eten betreft (en ook veel andere dingen overigens): het moet lekker en makkelijk zijn.

Vegetarisch of veganistisch eten is veel duurzamer dan vlees. Maar op het gebied van oerdrift-bevrediging scoort het niet erg hoog. Het is, zeker in het begin, niet makkelijk. Het kost moeite om je bestaande gewoonte, koken met vlees, te doorbreken. Je moet een hele nieuwe routine aanleren met nieuwe recepten, nieuwe ingrediënten, plaatsen waar je die kunt kopen, en vaardigheden om ze klaar te maken.

Veganistisch eten heeft ook het imago niet lekker te zijn. “Konijnenvoer, grijze smurrie, geitenwollen sokken”. De recepten die ik online vind helpen hier ook niet altijd bij. Vaak is de fotografie bijvoorbeeld slecht, iets wat bij het kiezen voor een bepaald recept bij mij zelf toch vaak de doorslag geeft.

Maar wat als…

Maar wat als je een abonnement zou kunnen nemen op veganstische recepten die je oerdriften bevredigen. Iedere week zeven (of bijvoorbeeld 9, dan heb je wat te kiezen) recepten in huis die lekker zijn, goed gefotografeerd zijn, snel klaar zijn, en waarvan alle ingrediënten in de supermarkt te koop zijn. Of misschien zijn niet alle ingredënten de supermartkt te koop, maar sturen we die lastige ingrediënten op. Of we sturen gewoon alle ingrediënten op. Een veganistische Hello Fresh (oh, een vegetarische Hello Fresh bestaat trouwens al, cool!).

Maar wat als…

Maar wat als je die lekkere recepten van dat handige abonnement toevallig toch niet lekker vindt? Lekker is nogal een subjectief begrip namelijk.

Maar wat als je een profiel kunt aanmaken waarin je kunt aangeven wat je lekker vindt? En dat intelligente software op basis hiervan vevolgens passende recepten voor je uitzoekt. En dat je deze recepten ook kunt beoordelen. En die software jou dan nog beter leert kennen en nog betere recepten voor je uitzoekt. Recepten die jij wel lekker vindt.

Maar wat als…

Maar wat als iedereen dat veganistishe gezeik maar iritant en belerend vindt. Al dat gezonde gedoe, geeft mij maar een lekkere frikandel! Alweer zo’n oerdrift; lekker vet, zoet en zout eten, yummie!

Maar wat als we veganistiche snacks zouden maken die gewoon super ongezond en super lekker zijn? Vol met zout en/of suiker, met een knapperige korst vol verzadigd vet. Maar wel veganistisch. Om te laten zien dat veganistisch niet alleen maar gezond of belerend is, maar dat je er ook gewoon obesitas of een hartaanval van kunt krijgen als je dat wilt. Een veganistische hartaanval, dat dan weer wel.