Profile Picture

Ha, ik ben Lútsen Stellingwerff.

Designer, webdeveloper, father, husband, co-owner of hoverkraft.nl, workaholic, beer lover, coffee addict. Twitter, Medium, Linkedin.

Lutsen.Land

Een maand verder

Inmiddels is het al weer meer dan een maand geleden sinds mijn laatste post. Een maand waarin ik onder anderen voor een half jaar naar Belfast ben verhuisd, en veel heb gelezen, gezien en nagedacht over de visie op mijn werk.

En ook veel heb geschreven. Met zes blogposts als resultaat. Waarvan dit een soort inleiding is.

Gelezen en gezien

Nu ik een richting heb voor mijn visie kom ik ook makkelijker interessante artikelen en documentaires tegen. Een paar voorbeelden.

Ik heb Cowspiracy gekeken en ben inmiddels begonnen veganistisch (of toch op z’n minst vegetarisch) te koken, en m’n gezin over te halen het op te eten. Ook heb ik The Cook and the Chef: Musk’s Secret Sauce gelezen. Het was zo lang dat ik aan het einde bijna vergeten was waar het begin over ging, maar er zitten een paar mooie inzichten in die vast nog van pas gaan komen.

Tot nu toe het meest inspirerend en concreet toepasbaar voor een volgende stap vind ik Bret Victor. Hij heeft o.a. een uitgebreid artikel geschreven over wat “technologists” kunnen doen tegen klimaatverandering (en dat ook bruikbaar is voor ontwerpers). Ook heeft hij een goede lezing gegeven over werken volgens een overkoepelend principe. Volgens een visie dus ;-)

Bret zijn eigen pricipe is “Creators need an immediate connection to what they create”. Dit principe, en zijn uitleg hiervan, deed me inzien dat die “immediate connection” bij ons ook nog wel wat beter kan. Bijvoorbeeld door bij het maken van websites juist wel visuele (HTML)editors te gebruiken.

Brainwaves

Terwijl ik me verdiep in- en nadenk over duurzaamheid komen er al vrij snel weer nieuwe brainwaves voor producten naar boven. Geen idee hoe reëel ze zijn, maar ik heb ze even kort uitgewerkt in twee losse posts:

Mijn werk; wat doe ik het liefst?

De meeste gedachten gaan tot nu toe over mijn werk. Wat doe ik, waarom doe ik dat, hoe kan ik het beter doen, dat soort dingen. Wat misschien wel het belangrijkst is, maar tot nu toe nog ontbrak, is een antwoord op de vraag: wat doe ik eigenlijk het liefst? Bij deze dus:

Een nieuwe context creëeren

Ik vind het erg interessant en leuk om te zien hoe je door het aanpassen van een paar variabelen nieuwe mogelijkheden kunt creeëren. Een nieuwe omgeving voor mensen waarbinnen ze nieuwe mogelijkheden hebben die ze eerst niet hadden. Zoals bij bijvoorbeeld KoffieKrabbel of (heel lang geleden) Epidemia1.

Informatie ontsluiten

Ik ben al lang gefascineerd door interfaces voor met name websites en (web)applicaties. Door nieuwe interfaces kunnen mensen toegang krijgen tot- en inzicht krijgen in informatie waar ze dit eerst niet hadden. Ook kan een interface informatie leuker of aantrekkelijker maken doordat de interface leuk of aantrekkelijk is. Met Flash (ja kinderen, opa werkte vroeger met Flash) heb ik hier destijds veel mee geëxperimenteerd (met de Art In Output website bijvoorbeeld).

Uitvinden

Ik vind het leuk om uit te vinden hoe iets kan werken, en uiteindelijk te kunnen zorgen dat het werkt. Iets wat (ik) eerst niet kon kan (ik) nu wel. En het ontwikkelen en bouwen van webapplicaties zit hier vol mee, dus dat komt goed uit. Net zoals het bedenken van een nieuwe interface, 0f een nieuw interaction design (of is een interface ontwerpen gewoon hetzelfde als intraction-design?).

Inzichten

Ik kreeg ook een paar inzichten die gaan over dingen die ik anders zou willen doen.

Onze websites worden steeds saaier

Vroeger zag ik het bouwen van een website als één groot experiment. Alles was mogelijk, en het eindresultaat moest uniek zijn. Langzamerhand zijn onze website ontwerpen steeds conventioneler geworden. Voor een deel komt dat doordat er nu conventies zíjn, waar deze 15 jaar geleden niet bestonden, en er toen dus automatisch meer ruimte voor experiment was. Maar het komt zeker ook omdat we er voor kíezen deze conventies te volgen.

Ik denk dat experiment en verrassing in website design nog steeds mogelijk is, maar ik doe het veel te weinig.

HTML schrijven is een noodzakelijk kwaad

Een ontwerp omzetten in HTML is dubbel werk. Het ontwerp is er al, dus het omzetten naar HTML voegt niets toe, het is een noodzakelijk kwaad. Kwaad, want het kost tijd die veel meer oplevert als je het ergens anders aan zou besteden. Meer daarover en over een mogelijke oplossing in deze post.

It’s the proces, stupid!

Maar ligt het wel aan het al of niet volgen van conventies, het al of niet schrijven van HTML? Of ligt het aan het ontwerpproces?

Websites zijn geweldig!

En omdat je geen echte blogger bent als je geen blogpost hebt die begint met een getal gevolgd door een zelfstandig naamwoord; 7 redenen waarom websites geweldig zijn!

  1. Epidemia was “een feest zonder organisatie”. We maakten alleen een plaats en een tijd bekend, en de feestvierders moesten het feest verder zelf invullen. Voor nostaligische gevoelens klik hier (en scroll naar de laatste pagina).