Profile Picture

Ha, ik ben Lútsen Stellingwerff.

Designer, webdeveloper, father, husband, co-owner of hoverkraft.nl, workaholic, beer lover, coffee addict. Twitter, Medium, Linkedin.

Lutsen.Land

Een begin

Komend jaar wil ik dus een visie formuleren op mijn werk. Door te kijken wat ik belangrijk vind in de wereld, en in mijn werk. Om zo met mijn werk aan een groter doel te kunnen bijdragen. Toe maar! Klinkt interessant, maar wat betekent het? Wellicht wordt dat duidelijker door alles afzonderlijk te benoemen.

Belangrijk

Belangrijk betekent in deze context: dingen waarvan ik wil dat ze veranderen, of dingen waarvan ik vind dat ze behouden moeten blijven.

Ik weet wel wat ik belangrijk vind. Dus die zoektocht was niet lang. Wat ik hier vervolgens mee kan, dat is waar de zoektocht over zal gaan.

De wereld

De wereld is best groot. Vandaar dat de dingen die ik er zou willen veranderen en behouden dit ook zijn. Het zijn belangrijke dingen. Maar ze zijn ook nogal ongrijpbaar. De kunst is dus om ze in kleinere stukjes te gaan hakken die ik wel kan vastpakken. Maar dat kan pas als ik die grote dingen eerst benoem.

Gebrek aan duurzaamheid

Wat ik zie als het grootste probleem in de wereld, en wat ik dus zou willen helpen veranderen, is een gebrek aan duurzaamheid, met klimaatverandering en gebrek aan grondstoffen tot gevolg. Ik zou dus willen bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

Vrijheid

Wat ik zou willen helpen behouden is vrijheid. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie. Zodat je kunt zeggen wat je wilt, tegen wie je dat wilt. Maar dat je ook mag bepalen wie niet mag horen wat je zegt. Controle over je eigen informatie dus.

Een begin

Daar staat het dan. Dit vind ik dus belangrijk in de wereld. Op z’n slechtst vind ik het hoogdravend en nietszeggend tegelijkertijd. Maar het is ook een begin. Het begin van de zoektocht.

Mijn werk

Mijn werk ligt een stuk dichter bij me dan de grote wereldproblemen. Specifiekere zaken benoemen die ik zou willen veranderen of behouden is hier dan ook veel makkelijker.

Open source

Het idee van open-source spreekt me al jaren lang aan. Samen aan een product werken. En het resultaat beschikbaar stellen aan de wereld. Zodat iedereen het kan gebruiken, beoordelen en verbeteren. Kan ik dit meer toepassen in mijn werk?

Web in plaats van app

Regelmatig word ik gevraagd: bouw je ook apps? Als een klant het echt wil kan ik best een app bouwen (denk ik). Maar ik ben er steeds meer van overtuigd dat ik liever voor het web bouw, en dat dit in de meeste gevallen ook beter is.

Don’t repeat yourself

DRY (Don’t Repeat Yourself) is een term uit de software ontwikkeling. Vooral op het gebied van het bouwen van backends voor websites vind ik dat ik mezelf de laatste tijd teveel herhaald heb. Ik heb hier de laatste twee jaar veel tijd in gestoken. Als ik terug kijk bouw ik eigenlijk steeds ongeveer hetzelfde. Alleen vind ik het nooit compleet en goed genoeg.

Het voordeel is dat ik hierdoor wel duidelijk in beeld heb wat het volgens mij moet zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben met dit beeld. Daarom wil ik op zoek gaan naar bestaande oplossingen die aan mijn eisen voldoen, zodat ik mezelf niet meer hoef te herhalen.

En misschien kan ik DRY wel veel breder toepassen dan alleen een backend-oplossing. Wat kan ik verder in mijn werk automatiseren? Hoeveel tijd kan ik hier mee verdienen?

Meer sex

De laatste jaren heb ik veel gefocust op het technisch werkend maken van dingen. Waarbij ik mezelf vaak dus vaak herhaalde. En als een product dan technisch werkte was vaak het budget op. Aan het product een beetje sexier maken kwamen we dan niet toe. Door DRY te werken kan ik hopelijk tijd verdienen mijn ontwerpen sexier en lekkerder te maken. Yummie.

Bedankt voor alle reacties op mijn eerste post. Alle lees- en andere tips verzamel ik hier. Reacties zijn wekom! Op twitter, medium, facebook, of als we elkaar ergens anders tegen komen.