Profile Picture

Ha, ik ben Lútsen Stellingwerff.

Designer, webdeveloper, father, husband, co-owner of hoverkraft.nl, workaholic, beer lover, coffee addict. Twitter, Medium, Linkedin.

Lutsen.Land

Een goed voornemen

Deze weblog is het resultaat (of juist het begin) van een goed voornemen voor 2016. Het voornemen: een visie formuleren op mijn werk1.

Ik vind mijn werk leuk, het is belangrijk voor me, en ik steek er behoorlijk veel tijd in. Maar de laatste tijd vraag ik me steeds vaker af; waarom doe ik dat werk eigenlijk? Wat wil ik er mee bereiken? Wat zou ik er mee kunnen bereiken? Doe ik het op de goede manier? Wat vind ik eigenlijk een goede manier?

Directe aanleiding om dit te gaan onderzoeken was een uitzending van tegenlicht over architect Thomas Rau. Hij heeft een visie ontwikkeld over het einde van bezit2, en past die toe in zijn werk. Afgezien van het feit dat ik het met zijn visie eens ben, was ik erg geïnspireerd door de “compleetheid” van zijn visie. Thomas heeft een probleem gesignaleerd, vervolgens door anders naar het probleem te kijken een slimme oplossing bedacht, en slaagt er in deze toe te passen in zijn werk. Én door het zelf toepassen van deze oplossing draagt hij ook nog eens bij aan de verandering van het systeem dat het probleem veroorzaakt. Wow!

Het is niet zo dat ik helemaal geen visie heb. Ik doe niet zo maar wat. Over hoe dingen er uit moeten zien of moeten werken heb ik echt wel een mening. Maar dat gaat me te veel over de details. Ik zou graag een visie willen formuleren over de richting of een groter doel waar ik met mijn werk aan zou kunnen bijdragen.

Maar een “groter doel” heeft mijn werk nu niet. Ik doe het omdat ik het leuk vind en omdat mensen er voor willen betalen. Als je toch van een groter doel zou willen spreken is dat dat de opdrachtgever en ikzelf er allebei gelukkig van worden. En dat bereiken, dat de opdrachtgever en ik beiden gelukkig en tevreden zijn met het eindresultaat, is vaak al best moeilijk.

Maar aan dat gezamelijke geluk van de opdrachtgever en ik, daaraan kan een groter doel ook bijdragen. Zo’n visie geeft namelijk een richting aan alles wat ik doe. En als een opdrachtgever met mij werkt ligt het voor de hand dat hij die visie ook onderschrijft. En wanneer we een visie delen, zullen we het sneller eens worden over de richting en het verloop van het ontwerpproces.

Die visie wil ik dus gaan formuleren. Door te kijken wat ik belangrijk vind in de wereld, en in mijn werk. En daar dus over te bloggen. Bloggen, omdat het hopelijk ook interessant is voor anderen, maar vooral omdat het me dwingt met een blog als podium, hoe klein ook, m’n visie goed uit te werken en te formuleren.

Ik ben benieuwd!

  1. Ik werk sinds eind jaren ‘90 als web- en grafisch ontwerper en web ontwikkelaar, en ben sinds 2007 mede eigenaar van ontwerpbureau HoverKraft.

  2. Kort gezegd komt het er op neer dat Rau een switch wil maken van bezit naar ervaring. Door dit te doen krijgen leveranciers van producten een heel andere prikkel. Als we hun product bezitten, zoals nu meestal het geval is, is het in het belang van de leverancier dat het product snel veroudert, zodat hij ons weer een nieuw product kan verkopen. Hij wordt dus geprikkeld producten te maken die snel kapot gaan, met verspilling en schaarste van grondstoffen tot gevolg. Als we het product niet meer bezitten maar betalen voor de ervaring, het gebruik ervan, is het juist in het belang van de leverancier om producten te leveren die lang mee gaan. Hoe langer ze mee gaan, hoe meer geld hij immers verdient aan het gebruik dat wij er van maken. De hele uitzending is hier te zien.